what i m selling

what i m selling

JOM ORDER??

Name:
contact no:

This HTML form was created by Freedback.

Saturday, 21 June 2014

Pengalaman Bersalin part II

Assalamualaikum syg.. perasan x lama sangat x update pasal myself? hehe bukan xnak update, tapi kata org, kadang2 better kita simpan je.. So many nice things happen nowadays. MasyaAllah.. I pray so hard utk dapatkan balik nikmat yg dah sy hilang. Itulah akibatnya bila kita xbersyukur. Alhamdulillah Allah makbulkan.. so now kita hargai apa yg kita ada ye.. InsyaAllah u will have a better life :)

So entry kali ni, i nak story sikit pengalaman bersalin buat kali kedua. Sebelum bersalin tu, mcm2 i plan tau.. dis time punya pregnancy, i mcm dimanja lebih oleh my husband. so dah jd spoil skit. Ada plan nak ambik epidural lah, nk bersalin kat prince court lah.. hikhik.. last2 i end up bersalin kat tmpat yg sama jugak, which is pusrawi. oh yg 1st dulu rawatan je kat pusrawi. Terbersalin kat rumah dehh..

My due date 25/5. Tapi smpi 25hb tu xde rasa sakit nk bersalin pun lagi. So 26hb i ada check up dgn dr.asmah yun. So hari tu me, hubby n adam pun pegi pusrawi. mcm biasa lah scan, urine test n etc.. doc kata placenta dah matang, tp tali pusat tu ad kat area leher baby.. xbahaya, cuma ad risiko boleh terbelit tali pusat. so i ambik keputusan utk induce sbb xde bukaan pun lagi. Doctor ckap boleh, & i boleh pilih hari apa nak smpi 30hb.. So i ambik 27/5 which is the next day. So mlm tu i tunggu2 jgk la if ad tanda2 nk bersalin ke kan.. but still xde.. me n hubby ad jgk buat ikhtiar utk rangsang bukaan jln for the baby. So pagi 27/5 tu, kitorang pegi hospital. Dengan rasa excited & neves sy meng-admitkan diri sendiri. huhu. Lepas bayar deposit, terus masuk labor room. Doc check bukaan, & dia terkejut sbb dah bukak 4cm. Makanya xjadi lah nak induce. Natural birth jelah. ohhh disitu sudah jimat kos ok.. Tunggu punya tunggu, lambat pulak nk bukak smpi 10cm. Smpai the next day, 28hb, baru bukak 5cm. Seriously i xnak stay lama2 kat hospital tu. So again i request doc utk masukkan ubat utk sy rasa sakit, or pecahkan air ketuban. So dia pilih utk masukkan ubat utk percepatkan bukaan smpi 10cm. Mula2 dia masukkan air.. Lepas setengah jam camtu, badan dah rasa sejuk2. Lepas tu nurse masukkan ubat pulak. Xsmpai sejam, lbih kurang jam 11.00am, i dah mula rasa contraction nk bersalin. Nurse check jln, dah bukak 7cm. Masa tu contraction yg kuat tu dah rasa every 10 minit camtu. sakit dia nauzubillah, sapa2 yg pernah bersalin normal tanpa ambik any pain killer je tahu mcm mana sakit dia. Sblm tu mmg ad jugak niat nk ambk epidural. Sbb mmg sakit sangat. But bila check dah bukak 7cm, mmg dah terlambat la nk mintak. Mmmg diorang xbagi. So nak xnak, sabar n tahan jelah sakit. Plus masa tu husband xde. Ha ni lagi 1 yg buat i agak kecewa. 'They' knows the wife nak bersalin, still diorang panggil my husband utk hantar diorang kesana sini. Like seriously kalo i ikutkan hati, mmg rasa nak marah, ish xtau nak cakap lah. I need him more that time. But still, heartless people everywhere. Dah lah xnak ckap psal tu. By 1pm camtu, contraction makin kerap, masa tu i rasa dah xtahan. So panggil nurse. Nurse check, dah bukak 8cm. That time i buntu sikit. Dengan nak tahan sakit yg amat, pastu org yg sepatutnya support bg semangat kat i xde with me, so the only thing i can do is talipon my husband. That time dia kat airport. Masa call tu i mmg dah menangis-nangis dah. My husband try tenangkan i.. Dia ulang bnyak kali "safur sabar, safur sabar...". Masa dengar dia ckap tu, mmg deras airmata ni keluar. That time i betul2 nak dia sebelah i. Para isteri yg nak bersalin tu tahu lah mcm mana perasaan kita masa sakit nk bersalin tu. Xlama lepas tu, i dah rasa baby nak keluar. I xsure jam berapa, tapi yg i ingat, i tekan bell, nurse dtg, pastu i bgtau i dah rasa nak teran. Dia check bukaan, dah bukak 9.5cm, dia kelam kabut pasang gas, prepare itu ini.. lepas tu dia bg i sedut gas utk avoid i dr teran. Bape minit lepas tu, dia ambik balik gas tu, & the funny thing is i sempat lagi ckap kat nurse tu camni "nurse, i nak lagi gas tu boleh x". Agak ntah pape la kan. masa tu i separuh sedar.. Gas tu buat u mengantok yg amat. Nurse pun ckap "puan safur, ni doctor dah smpai". Alhamdulillah by 1.59pm, dengan 3 kali teran je, baby dah keluar. Lepas nmpk baby je, i dah xingat sakit dah. Diorang bagi i pegang baby. Masa tu mmg sayu giler. seronok, lega, semua ada. Xreti lah nk describe mcm mana perasaan masa tu. & yg paling i happy bila doctor kata xpayah jahit sbb xde koyak.. melecet skit je.. I terus call my husband.. That time dia dah ada kat area setiawangsa. I xcakap pape, i juz bagi dia dengar the baby cry.. he sound excited n happy at the same time. hehe but i mmg xingat ap yg dia cakap kat i :) Ngeeee, thats it.. Alhamdulillah both experience Allah mudahkan..

So ni lah muka our 2nd child..

Day 1, 
Yahya Musa
2.575kg

Day 24 :)
yeyyy masyaAllah cepat besar. & dia fully breastfeed baby.

No comments:

Post a Comment