what i m selling

what i m selling

JOM ORDER??

Name:
contact no:

This HTML form was created by Freedback.

Wednesday, 14 September 2011

All About Pregnancy Part (7 )

Assalamualaikum sume.. Today me n hubby ade appointment wit Dr.Asmah Yun kat PUSRAWI. MasyaAllah she is a very3 great doctor. No wonder Dr. Mariam suggest dia for me.. Senang sngat nak communicate ngan dia. shes very straight to the point. Dia akan explain kat u dengan bahasa yg sgt jelas n mudah difahami.. Even this is the 1st tym sye jmpa dia, tapi sye dah rase selesa dgn dia. N insyaAllah senang nak keje ngan dia. Pastu dia check my baby.. Alhamdulillah kedudukan baby mcm yg sepatutnya.. Baby sayang xmo pusing2 ye.. hihihi.. Pastu air ketuban pun cukup.. Berat baby pun ok.. Xbesar n xkecik.. MasyaAllah syg.. My blood pressure ok, sugar ok, hemoglobin ok..Doc cuma nasihat jgn tambah berat badan sgat dah la.. Sebab sye dah gain 11kg..1-2 kg lagi still ok.. Sebab nnti kalo baby besar, doc risau ssh nak teran.. Lepas ni sye kena follow up seminggu skali.. Sebab nak tunggu hari je ni.. Then doc explain pasal tanda2 bersalin n 3P mase bersalin nanti.. Tapi 3p tu sye xingat sngat la.. Point dia je yg sye ingat.. Ok let me share wit u guys :)

TANDA-TANDA BERSALIN 
  •   Sakit yg makin kerap.. Mula2 sakit tu dtg setengah jam sekali, then 15min, then 10min, 5min mcm tu la..
  • Keluar lendir campur ngan darah.
  • Air ketuban pecah.
So kalo da ade tanda2 yg kat atas ni, cepat2 la pegi hospital..

3P (POWER, PASSENGER, PASSAGE)
  • POWER : Ni adalah tenaga kita nak teran baby keluar
  • PASSENGER : Passenger ni baby la.. Kedudukan baby, kepala mestila kat bawah tuk mudahkan dia keluar.
  • PASSAGE : Ni pulak jalan tuk baby keluar. This part yang doctor akan explain panjang sikit. Kalo lebih berat badan, lemak akan menebal kat serviks. So laluan baby akan jadi lebih sempit.

P/S : Doakan sye sihat smpai hari nak lahirkan my baby. N mudah-mudahan kedua-duanye selamat.. Minta maaf semua..

No comments:

Post a Comment