what i m selling

what i m selling

JOM ORDER??

Name:
contact no:

This HTML form was created by Freedback.

Tuesday, 19 November 2013

FORMULA MILK Vs MAMA'S MILK

Assalamualaikum gojess..
beberapa hari menghilang kan. haha was busy.. MasyaAllah order banyak sangat.. Mungkin rezeki baby ni kot... hikhik. sy ni kalo jalan2 kat fb, mesti cek page DR Zubaidi. So entry kali ni sy nak share kat semua apa yg dia tulis hari ni :)

Meh baca pelan2.. :)

AGAKNYA MENGAPA RAMAI ORANG MENGALAMI DIABETIS DI USIA MUDA? 


Dalam satu kajian yang dilakukan, susu formula akan menyebabkan lebih banyak insulin dikeluarkan dalam tubuh bayi berbanding dengan bayi yang disusukan dengan susu ibu, bagi mendapatkan kandungan glucose yang sama.


Ini bermakna, sebagai contoh ringkas, untuk mendapatkan kandungan glucose dalam darah bayi sebanyak 5.0 mmol/ml, bayi yang menyusu susu ibu mengeluarkan 20 unit insulin, sementara bayi yang menyusu susu formula memerlukan lebih 20 unit insulin.


Jika berterusan diberikan susu formula, maka secara perlahan-lahan bayi ini mengalami ‘insulin resistance’, di manalebih banyak insulin digunakan untuk merendahkan kandungan glucose.


Apabila bayi menjadi dewasa, ia akan mudah mendapat diabetes mellitus walaupun ibu dan bapanya tidak pernah mengalami penyakit kronik itu.


Susu ibu adalah susu terbaik.


"Hmmm masa my 1st child, ADAM, i lepas degree je.. hehe berjaya BF dia smpai setahun 2 bulan.. 8 bulan FULLY BF, pastu mula campur2.. smpai dia 1y2m dah stopkan atas sebab2 tertentu. So utk my 2nd ni, InsyaAllah will try my best utk bg dia BF smpai 2 tahun. And i know i can do it :) 

For adam, i mmg xbagi dia minum susu lebih.. Sehari dia minum 3 BOTOL SAHAJA. Xkurang & xlebih. So far badan dia juz macam normal 2years old baby.. berat 13kg :) So insyaAllah dia xkan ada problem witth overweight or diabetes or etc since he dun eat too much sweets & junk food. He eat a lot of veges n fruits. Alhamdulillah.. :) Moga Allah bagi kesihatan yg baik untuk anak2 kami.. Amiinnn.. "

No comments:

Post a Comment