what i m selling

what i m selling

JOM ORDER??

Name:
contact no:

This HTML form was created by Freedback.

Thursday, 21 February 2013

Hari Tu Punya

Salam.. Hari ni dok umah saja, kemain mengupdate bnyk2. Hehe teringat something, pastu nk tulis cepat2. kang lupa. Monday tadi i went to klcc rite. Ingat x ingat x?? ada kat previous entry. So that day me terserempak n stop kat the same kiosk. Terserempak ngn sapa? hehe ANZALNA NASIR kenal dok? Yg belakon adam & hawa tu. Dlm tv dia nmpk tinggi, badan ok2, muka biasa2. Tapi bila tgok depan2, kecik molek je orgnya.. Badan pun aduhai kurusnya mcm i kot. Tapi tgk dlm tv nmpk mcm agak berisi seksi2 gitu kan. Pastu muka dia seyes mmg lawa! Ha yg ni xtipu. Muka mmg cun lah. Dlm tv biasa2 je, tgk dpan2 lawa :) Ok tu je pong nk cerita. Motifnya i kalo msuk tv mesti nmpk tinggi kan kan kan???

Ni cerita kedua. It happened kat zookids lagi. Masa kitorang dok layan2 budak main, me n sister yg keje kat situ sembang2 dgn sorang amah indon. lebih kurang mcm ni lah ye perbualan sister n amah indon tu. Me tukang dengar. hahahaha

sister : Knp anak2 orang arab ni nakal2?
amah : Eh endak, diorang ni saya jaga xnakal. Baik saja
sister : Habis tu kalay xnakal knp tampat anak orang?
amah : ???(sambil geleng2 kepala)
sister : Gaji diorang bagi mahal x?
amah : Mahal.. saya jaga 3 orang, gaji saya 1500. tinggal sekali sama mereka. kalau melayu xberani kan bagi mahal macam tu. paling tidak pun rm600-700 saja kan??

Oi dlm hati i, sapa yg nak bagi gaji mcm tu. Kau jaga anak kami mcm jaga anak kucing kurap. Ok i geram sebab video amah baling baby yg sngt fofular skrg tuh. Tapi mmg selalu lah keluar berita diorg ni buat kasar dgn anak orang. ok patah balik kat cite  amah indon kat zookids tu. Y kami tanya2 dia mcm tu? Sebab hari tu sister ni nampak dia tampar2 badan baby 7 bulan ni sbb budak tu menangis. Kemain semangat kau pukul2 badan budak tu. Agak2 korang, ada berani ke nak ambik org gaji indon tuk jaga anak korang? Kalau i, sanggup i dok umah, jaga anak sendiri. Geram betul dgn manusia yg xde perasaan ni. As a mother, kita pun marah anak jugak. Tapi marah kita marah sayang. Sangat beza ok.

Pastu nih nak share sikit. Dah ada anak, kena rajin baca2.. Setiap anak xsama. So kena ada ilmu jgak, baru kita blh control mereka.

TANTRUM KANAK-KANAK

Anak berusia 1.5 tahun ke 2.5 tahun akan mula memberontak, buang barang, merajuk dan protest. Jika anak anda berkelakuan demikian, bukan bermaksud dia sudah menjadi degil atau kurang ajar. Anak sekecil ini, tidak akan kurang ajar. Dia sedang belajar untuk ekspres diri dia disebabkan dia berasa letih atau kecewa akan sesuatu.

Oleh itu jalan untuk membantu dia menjadi tenang:

1- pegang dia seperti dalam gambar ini.
2- bisikan anda sayang dia dan understand perasaan dia.
3- baca ayat Quran dan A'uzubillah hi manasyaitan nir rajim, supaya syaitan tidak mengambil kesempatan kpd nya dan anda.
4-tenangkan dia dengan kata-kata kasih dan anda pun perlu tenang
5- JANGAN SEKALI-KALI MARAH DAN MENJERIT ATAU MEMUKULNYA KONONNYA UNTUK MENDISIPLINKAN DIA. Ini hanya akan menjadikan dia anak yang pengecut atau yang suka memberontak.

No comments:

Post a Comment